League of Extraordinary Gentlemen

To 1997 ο Alan Moore έχοντας στο νου του μια “Justice League” στην Βικτωριανή Αγγλία, άρχισε να γράφει ιστορίες περιέργων χαρακτήρων, που φτιάχνουν μια ομάδα και μπλέκουν σε διάφορες περιπέτειες. Τους ονόμασε “The League of the Extraordinary Gentlefolk” αλλά αποφάσισε να αλλάξει το τελευταίο σε “Gentlemen” γιατί ταίριαζε περισσότερο με την Βικτωριανή εποχή που διαδραματίζονταν η ιστορία. Μαζί με τον Kevin ONeill στο σχέδιο, αποφάσισαν η ομάδα να αποτελείται από χαρακτήρες βιβλίων λογοτεχνίας ή επιστημονικής φαντασίας. Με έναν περίεργο τρόπο είναι μαζί σε μια εποχή που βόλευε τον Moore να εμφανίζει σε cameo πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες της Βικτωριανής λογοτεχνίας.
Το The League of Extraordinary Gentlemen volume 1 κυκλοφόρησε το 1999 σε 6 τεύχη από την America’s Best Comics
Είναι 1989 και η Wilhelmina Harker/Murray (Bram Stoker, Dracula) προσλαμβάνεται από τον Campion Bond (Ian Fleming, Bond) για να οργανώσει την League. Ο Bond στέλνει την Murray στην Αίγυπτο μαζί με έναν άγνωστο σε αυτήν καπετάνιο που αργότερα αποκαλύπτεται ότι είναι ο Captain Nemo (Jules Verne, 20.000 leagues under the Sea). Στο Κάϊρο βρίσκουν τον Allan Quatermain (H. Rider Haggard, King Solomons Mines), που είναι σε μπελάδες με τους Άραβες. Ο Nemo όμως με τον Ναυτίλο, το υποβρύχιό του τους σώζει και όλοι μαζί κατευθύνονται στο Παρίσι για να βρουν το επόμενο μέλος της League. Εκεί ο C. Auguste Dupin (Edgar Allan Poe, Murders in the Rue Morge), τους βοηθά να πιάσουν ένα ανθρωπόμορφο τέρας τον Mr Hyde, που είναι στην πραγματικότητα είναι ο Dr. Jekyll (Robert Louis Stevenson, Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde). 
Στη συνέχεια επιστρέφουν στην Αγγλία για να βρουν τον Hawley Griffin (H. G. Wells, The Invisible Man). Η πρώτη αποστολή της ομάδας είναι να ερευνήσουν την κλοπή του Cavorite (H. G. Wells, The First Men in the Moon), ενός σπάνιου και επικίνδυνου στοιχείου που η Βρετανική Αυτοκρατορία το χρειάζεται για να στείλει πυραύλους στο φεγγάρι. Ανακαλύπτουν ότι πίσω από την κλοπή είναι ο Fu Manchu (Sax Rohmer, Fu Manchu), ένας σατανικός επιστήμονας που σχεδιάζει μια ιπτάμενη μηχανή για να κατακτήσει την Αγγλία.
Η ομάδα κατορθώνει και παίρνει πίσω το Cavorite και το επιστρέφει στο κέντρο της Βρετανικής αντικατασκοπείας στον αρχηγό Μ. Ο Griffin όντας αόρατος παρακολουθεί τον Bond και βρίσκει ότι ο Μ στην πραγματικότητα είναι ο Professor Moriarty (Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes) που εκτός από το οργανωμένο έγκλημα ελέγχει και την αντικατασκοπεία στην Αγγλία. Τελικά η League, μετά από μια μάχη του χαλάει τα σχέδια, αλλά αυτός κατορθώνει και ξεφεύγει. Ο Mycroft Holmes (Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes) γίνεται ο νέος αρχηγός της ομάδας τους συγχαίρει και τους ζητά να μείνουν στο Λονδίνο.

Η συνέχεια The League of Extraordinary Gentlemen volume 2 κυκλοφόρησε το 2002 σε 6 τεύχη από την Americas Best Comics και έχει εκτενή αναφορά στο War of the Worlds του H. G. Wells. Η ιστορία ξεκινά στον πλανήτη Άρη όπου ο John Carter (Edgar Rice Burroughs, John Carter of Mars) και ο Lt Gullivar Jones (Edwin Lester Linden, Gulliver of Mars), πολεμούν τους κατακτητές εξωγήινους σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους επαναστάτες Αρειανούς. Κατορθώνουν να διώξουν τους κατακτητές οι οποίοι όμως φτάνουν με κακές διαθέσεις στην Γη. Με την φονικής τους Heat-Ray αρχίζουν τις καταστροφές και η League καλείται να τους σταματήσει. Δεν ξέρουν όμως ότι ο Griffin τους προδίδει, χτυπώντας την Murray, κλέβοντας στρατιωτικά σχέδια και παραδίδοντας τα στους Αρειανούς.
Στο μεταξύ ο Captain Nemo με τον Ναυτίλο πολεμούν τους εξωγήινους και καταστρέφουν αρκετούς από αυτούς, σώζοντας έτσι αθώους πολίτες. Ο Quatermain ο οποίος είναι ερωτευμένος με την Murray, βρίσκουν τον Teddy Prendrick (H. G. Wells, The Island of Dr. Moreau), έναν μισότρελο που τους δίνει πληροφορίες σχετικά με τους Αρειανούς. O Hyde ανακαλύπτει την προδοσία του Griffin και τον τιμωρεί, χτυπώντας τον άσχημα και αφήνοντάς τον αβοήθητο. Ο Quatermain με την Murray μετά τις πληροφορίες που είχαν, βρίσκουν στο δάσος σε μια κρυψώνα τον Dr Moreau (H. G. Wells, The Island of Dr. Moreau) και του ζητούν βοήθεια. Ο Captain Nemo θυμώνει με τον Hyde που σκότωσε τον Griffin αλλά όλα αλλάζουν όταν βλέπουν ότι οι εξωγήινοι είναι έτοιμοι να καταστρέψουν το Λονδίνο.
Τελευταία στιγμή ο Quatermain δίνει στο στρατό το Η-142 ένα βιολογικό όπλο που το είχε δώσει ο Dr Moreau το οποίο μπορεί να καταστρέψει όλους τους Αρειανούς αλλά και αρκετούς αθώους. Ο Hyde θυσιάζεται για να δώσει την ευκαιρία στον στρατό να πυροδοτήσει το όπλο και η απειλή εξαφανίζεται. Ο Captain Nemo φεύγει δυσαρεστημένος γιατί δεν συμφώνησε με την χρήση ενός βιολογικού όπλου και το θάνατο τόσων αθώων πολιτών. Το βιβλίο τελειώνει με τον Quatermain μόνο του, μετά τον χωρισμό του με την Murray.

Το The League of Extraordinary Gentlemen: Black Dossier κυκλοφορεί το 2007 από την Wildstorm/DC Comics, όχι σαν volume 3 αλλά σαν ξεχωριστό graphic novel. Η σκέψη του Moore είναι το Black Dossier να κυκλοφορεί σαν οδηγός για το “League..” με γράμματα, μικρές ιστορίες, χάρτες, αποκόμματα περιοδικών, μέχρι και ένα χαμένο φάκελο του Σαίξπηρ. Επίσης συμπεριλαμβάνεται και 3D γυαλιά για να διαβαστεί ένα συγκεκριμένο κομμάτι του κόμικ. Στο Black Dossier, ο Moore έβαλε τους Mina Murray και Alan Quatermain, 60 χρόνια μπροστά στο μέλλον γιατί πίστεψε ότι η Βικτωριανή εποχή χρησιμοποιήθηκε αρκετά στα 2 προηγούμενα volumes. Επίσης άλλαξε πολλά στους νέους χαρακτήρες έτσι ώστε να μην καταλαβαίνει κανείς αμέσως για ποιούς πρόκειται. Το 1958 μετά την πτώση της κυβέρνησης του Μεγάλου Αδελφού (George Orwell 1984), οι Murray και Quatermain πίνοντας από την πηγή της νεότητας γίνονται αθάνατοι και ψάχνουν να βρουν το Black Dossier που περιέχει την μυστική ιστορία της διαλυμένης League of Extraordinary Gentlemen. Όμως 3 μυστικοί πράκτορες, οι Jimmy (Ian Fleming, Bond), Emma Night (Avengers TV series) και Hugo Drummond (Herman Cyril McNeile) έχουν βαλθεί να τους σταματήσουν.

Το 2009, 2011 και το 2012 κυκλοφορεί σε τρία 72σέλιδα κόμικ το The League of Extraordinary Gentlemen volume 3: Century από την Top Shelf Productions και Knockabout Comics. Το πρώτο μέρος διαδραματίζεται στο 1910, 12 χρόνια μετά την εισβολή των Αρειανών στη Γη. Η Janni Dakkar φεύγει από τον ετοιμοθάνατο πατέρα της Captain Nemo και φτάνει στο Λονδίνο μαζί με τον Jack MacHeath γνωστό ως Jack the Ripper. Ενώ οι φόνοι ξαναρχίζουν ο ντεντέκτιβ Thomas Carnaki (William Hope Hodgson, Carnacki the Ghost-Finder), μέλος της League, έχει οράματα με μια αίρεση μάγων που σκοπό έχει να δημιουργήσει ένα Moonchild που θα φέρει το τέλος του κόσμου. Η Mina Murray πιστεύει ότι η στέψη του King George V έχει σχέση έτσι ο αρχηγός της αντικατασκοπείας, Mycroft Holmes αναθέτει στην League να δώσει λύσεις. Συμβουλεύονται τον Andrew Norton (Iain Sinclair, Slow Chocolate Autopsy), έναν ταξιδιώτη του χρόνου που μιλά με γρίφους ο οποίος τους υπόσχεται να τους συναντήσει το 1969.
60 χρόνια μετά ξεκινά το δεύτερο μέρος, όπου η League ερευνά τον φόνο του Basil Fotherington-Thomas (Geoffrey Willians) από την αίρεση του Oliver Haddo (W. Somerset Maugham). Στο ψυχεδελικό Λονδίνο του ’69 οι Mina και Alan έρχονται αντιμέτωποι με την αθανασία τους και τις διάφορες αιρέσεις που θέλουν να δημιουργήσουν τον Αντίχριστο.
Αυτό επιτυγχάνεται στο τρίτο μέρος το 2009 όπου το Moonchild έχει γεννηθεί και θέλει να φέρει την καταστροφή στον κόσμο. Η League ενώνεται για να το εμποδίσει.
Η σειρά αυτή έχει κερδίσει πολλά βραβεία όπως το Bram Stoker Award for Best Illustrated Narrative, το Eisner Award for Best Finite Series και άλλα.
Το 2003 έγινε μια απόπειρα να μεταφερθεί το League of Extraordinary Gentlemen στο κινηματογράφο, με πρωταγωνιστή τον Sean Connery ως Alan Quatermain, αλλά δεν είχε επιτυχία. Ήταν η δεύτερη φορά μετά το From Hell του 2001 που βιβλίο του Alan Moore γινόταν ταινία. Ο Moore το θεώρησε τόσο κακό ώστε ζήτησε να βγει το όνομά του από τους δημιουργούς και να μην έχει σχέση σε μελλοντική απόπειρα μεταφοράς βιβλίου του σε ταινία.
Διαβάστε περισσότερα »

From Book To Comic 2: Guards! Guards!

Αν κάποιος έψαχνε να βρει ένα συγγραφέα που να χειρίζεται εξίσου καλά το μυθιστόρημα περιπέτειας-φαντασίας, την παλιά καλή αστυνομική νουβέλα και το φρέσκο, αστείρευτο χιουμοριστικό διήγημα, το search engine θα έδειχνε ένα αποτέλεσμα: Terry Pratchett. Και δε χρειάζεται να υποθούν πολλά γι αυτόν τον άνθρωπο γιατί θα είναι αναγκαστικά λίγα. (Είναι απαράδεκτο να μην τον ξέρετε, φτου!)

Ο κόσμος που έχει δημιουργήσει, ο Δισκόκοσμος, είναι γεμάτος με μάγους, βασιλιάδες, φανταστικές φυλές, τέρατα του μύθου και φυσικά άπληστους κακοποιούς και διεστραμένους εγκέφαλους που προσπαθούν να κατακτήσουν τον κόσμο. Α, και ό,τι άλλο μπορεί να περιέχει ένα καλό RPG.
Τα βιβλία του είναι αυτοτελή, πράγμα που εξυπηρετεί τη μεταφορά σε οποιοδήποτε άλλο μέσο και του δίνει τη δυνατότητα να ανακυκλώνει τους ήρωές του ή να φτιάχνει καλούπια για εντελώς καινούργιους. Το βιβλίο που εξετάζουμε δεν έχει έναν αλλά τέσσερις ήρωες: τη Φρουρά (the Watch).





 Στο επίπεδο της φαντασίας, τα ελληνικά είναι κάπως φτωχά για να περιγράψουν επακριβώς κάποιες έννοιες. Η φρουρά αυτή δεν πρόκειται για τους σκοπούς της πύλης ή για μια στρατιωτική δύναμη ή για τους προσωπικούς σωματοφύλακες του μονάρχη. Όχι. Είναι οι απλοί μπάτσοι που περιπολούν σε μια πόλη (Ankh-Morpork) όπου το έγκλημα είναι ο κανόνας κι η νομιμότητα η εξαίρεση. Είναι στημένο σαν καλό νουάρ που εμφανίζει τους υπερασπιστές του νόμου στο προτελευταίο σκαλί της αθλιότητας και όλα δείχνουν ότι δε θ' αργήσουν να φτάσουν στο τελευταίο, σε κάθετη γραμμική πορεία.Ο καθένας απ' αυτούς, μια ξεχωριστή φιγούρα από μπάτσους (coppers) που έχουμε συναντήσει πολλές φορές στο παρελθόν.
Ο ενθουσιώδης νέος/rookie που σφύζει από ευσυνειδησία, προσκολλημένος στο γράμμα του νόμου.
Ο βετεράνος captain, απογοητευμένος από τον κόσμο, αξύριστος, μέθυσος, με μόνιμα αναμένο πούρο στο στόμα.
Ο αραχτός, ίσως λουφαδόρος, λαϊκός, λοχίας που περιμένει σύνταξη κάνοντας τη δουλίτσα του μέχρι να σχολάσει.
Ο δεκανέας, πραγματικό κατακάθι της κοινωνίας που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα ήταν κακοποιός και που χρησιμοποιεί την αστυνομική του ιδιότητα για να βάζει στην τσέπη ό,τι μπορεί.




 Ο Pratchett σίγουρα δε φοβάται να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα κλισέ. Ή, καλύτερα, χρησιμοποιεί όλα τα κλισέ, επειδή είναι κλισέ, στρεβλωμένα και προσαρμοσμένα στο δικό του περιβάλλον, κάνοντάς τα σα να ακούγονται για πρώτη φορά, αυθεντικά. Το παραποιημένο αναγεννησιακό περιβάλλον που αποτελεί τον κόσμο του Prachett υιοθετεί άψογα όλες τις γνωστές ατάκες και τις διαμορφώνει ώστε να εξυπηρετούν ξεκάθαρα την παρωδία.
Μερικά κλισέ είναι σερβιρισμένα στο πιάτο "Κρατάω ένα δράκο και δε θα διστάσω να τον χρησιμοποιήσω!". Άλλα είναι καλά κρυμμένα όπως το μότο της φρουράς "FABRICATI DIEM, PVNC" που μεταφράζεται (από παραποιημένα λατινικά) ως "Make my day, punk".




Όλοι οι χαρακτήρες, άσχετα από το κοινωνικό τους προφίλ, την τάξη τους, την οικονομική τους επιφάνεια ή την ευστροφία τους, διέπονται από μια μανία αντίστροφης λογικής που συχνά εξυπηρετεί τους σκοπούς της ιστορίας όσο και την παραγωγή χιούμορ. Όπως επίσης από επικίνδυνη αφέλεια, ημιμάθεια και παραδοσιακό, λαϊκό συντηριτισμό. Αυτά είναι συνήθη εργαλεία του Pratchett για να οδηγήσει σε ανατρεπτικά συμπεράσματα και διασκεδαστικές καταλήξεις. Πέρα από τη φρουρά, τον ιδιόρυθμο βιβλιοθηκάριο, τις μυστικές αδελφότητες, τους άρχοντες των συντεχνιών και τον εκάστοτε όχλο, υπάρχουν και masterminds όπως ο Πατρίκιος, ο άρχοντας της πόλης ή άλλοι φιλόδοξοι ανερχόμενοι στην εξουσία. Και φυσικά, ο Χάρος. Κανείς, μα κανείς δεν ξεφεύγει από τα πλαίσια αυτής της custom λογικής, κομμένης και ραμμένης στον κάθε αυτοσκοπό - απλά στην περίπτωση που ο χαρακτήρας διαθέτει μια άλφα ευφυία, στο σερβίρει με μπόλικη βρετανική φλεγματική ειρωνεία.




 Το σχέδιο είναι του Graham Higgins και το στόρυ του Stephen Briggs, συχνού συνεργάτη του Pratchett. Το comic εκδόθηκε από την Golancz, τον οίκο που εκδίδει και τα περισσότερα βιβλία του. Η ιστορία είναι μια διασκεδαστική περιπέτεια που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα κι είναι πολύ όμορφα δοσμένη στο comic. Η δική μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει να σταματήσει κάποιος εκεί γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο θα δεκαπλασιάσει την εμπειρία. Και προτιμήστε το στα Αγγλικά - πολλές ατάκες δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο μεταφρασμένες. (Αλλά πάλι, χέστηκα. Κάντε ότι σας καπνίσει - δε θα κάθομαι γω να χάνω το χρόνο μου να γράφω όλα αυτά και μετά να σας παρακαλάω κιόλας... Β€Τ#>@% το $!!\& ρε ?!?)

Εξώφυλλο βιβλίου

Βαθμολογία ώς χιουμοριστικό διήγημα 9/10.
Απόδοση χαρακτήρων στο comic 8/10.
Περιεκτικότητα του βιβλίου 7/10.
Επιβλητική ατμόσφαιρα του comic 8/10
Σχέδιο/Χρώμα 7/10
Total 7,8 στα 10. (Με στρογγυλοποίηση 8! $##&*%*)

Κι επαναλαμβάνω, η βαθμολογία του ως ανεξάρτητο comic θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη αλλά συγκρινόμενο απέναντι στο τόσο καλό βιβλίο... είναι σχεδόν αθέμιτος ανταγωνισμός. Να βρείτε το comic άμεσα και να το διαβάσετε.



Διαβάστε περισσότερα »

Batman: Mask of the Phantasm

Αν και κυκλοφόρησε ως μια ταινία για όλη την οικογένεια, κατάλληλη για ανήλικο κοινό, το Batman: Mask of the Phantasm, αποτελεί μια περίπλοκη και  αρκετά ενήλικη εξιστόρηση της μυθοπλασίας του Batman. Κυκλοφόρησε στις 25 Δεκεμβρίου του 1993 και είναι η πρώτη ταινία που βασίστηκε στην σειρά Batman - The Animates Series αλλά και μία από τις πρώτες ταινίες animation  που άνοιξαν τον δρόμο για περισσότερες παραγωγές, βασισμένη σε comic super heroes.
Σκηνοθέτες είναι ο Eric Radomski και ο Bruce Timm. Το σενάριο ανέλαβε μια ομάδα σεναριογράφων ( Alan Burnett, Paul Dini, Martin Pasko, Michael Reaves)  ενώ το animation δημιουργήθηκε μέσα απο την συνεργασία τριών εταιριών ( Koko enterpise co,  LTD, Spectrum Animation co. ) Αισθητικά το animation αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις. Περιέχει στοιχεία απο ασπρόμαυρες detective  film noir ταινίες  που παραπέμπουν στις δεκαετίες του 30 και του 40, και  τα χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο. Στοιχεία, όπως παλιά αυτοκίνητα, τηλέφωνα και φυσικά το στυλ των ρούχων σου δίνουν με επιτυχία να καταλάβεις πως βλέπεις μια ταινία με πρωταγωνιστή τον καλύτερο ντετέκτιβ του κόσμου.
Στα θετικά θα προσθέσω και το cast που χρησιμοποιήθηκε για το σπικάζ. Πραγματικά πολύ καλή δουλειά.  Ο Kevin Conroy ως Batman, έχει την κατάλληλη χροιά που παραπέμπει στον μασκοφόρο ήρωα ενώ ο  Mark Hamill ( Luke Skywalker from Star wars)  αποδίδει στον Jocker  όση ακριβώς παράνοια του αρμόζει ( ειδικά όταν γελάει).

Η υπόθεση βασίζεται στο Batman Begins της DCAU ( ενιαίας ιστορίας στην οποία  είναι βασισμένες σχεδόν όλες οι animation σειρές της DC - Batman the animated series, Superman the animates series, The new Batman adventures, Batman beyond, The Zeta project, Static Shock , Gotham girls, Lobo -webseries, Justice League, Justice League unlimited). 
Παίρνει όμως και  αρκετά στοιχεία απο την αυθεντική ιστορία του  Bob Kane ενώ έχει και αναφορές απο το Batman: year one του Frank Miller και το Batman: year two του Mike Barr.
Στο Batman: Mask of the Phantasm,  παρουσιάστηκαν σκηνές βίας που δεν μπορούσαν να  παιχτούν στην σειρά. Για παράδειγμα η σκηνή που ο Batman κλωτσάει στο πρόσωπο τον Jocker με αποτέλεσμα να ματώσει και να του φύγει ένα δόντι.
Το trailer της ταινίας δημοσιοποιήθηκε για λίγο χρονικό διάστημα καθώς οι υπεύθυνοι δεν περίμεναν την τεράστια επιτυχία της. Οι κριτικές την κατέταξαν ως την καλύτερη και πιο ακριβής μεταφορά του Batman στην οθόνη, ακόμα και σε σχέση με τις ταινίες του Tim Burton  και του Joel Schumacher . Το Dvd της ταινίας εμπορικά, έκανε τεράστιες πωλήσεις και πλέον θεωρείται κλασσικό.
 Όποιος είναι fan αυτού του κορυφαίου ήρωα της DC,  θα αποκομίσει της καλύτερες εντυπώσεις για αυτή την ταινία .Το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Διαβάστε περισσότερα »