The Thief Of Always

Ο Clive Barker είναι ένας από τους πιο γνωστούς Άγγλους συγγραφείς στο χώρο του φανταστικού και του τρόμου. Γράφοντας από τα μέσα της δεκαετίας του 80 μικρές ιστορίες γνώρισε παγκόσμια επιτυχία το 1987, όταν σκηνοθέτησε το φιλμ Hellraiser, που βασίστηκε στην νουβέλα του Hellbond Heart. Εκτός από την συγγραφή βιβλίων, αχολείται με την σκηνοθεσία, την ζωγραφική και τον σχεδιασμό video games.

Το 1992 έγραψε το The Thief of Always ένα παραμύθι που ήταν αρχικά για παιδιά, αλλά διαβαζόταν και από ενήλικες. Ήταν μια προσπάθεια του συγγραφέα να ξεφύγει από την λογοτεχνία τρόμου που ήταν γνωστός και να απευθυνθει σε ένα πιο νεανικό κοινό. Το εξώφυλλο αλλά και τα σχέδια του βιβλίου ήταν ζωγραφισμένα από τον ίδιο. Το 2005 έγινε η μεταφορά του σε 3 τεύχη κόμικ από την IDW Publishing. Το σενάριο ανέλαβε να διασκευάσει ο Kris Oprisko, γνωστός από την συγγραφή βιβλίων για την σειρά Metal Gear Solid, CSI, Resident Evil, Saw, ενώ το artwork ανατέθηκε στον Gabriel Hernandez.
Gabriel Hernandez
Kris Oprisko
Kris Oprisko
Το The Thief of Always είναι η ιστορία ενός 10χρονου αγοριού του Harvey Swick. Ο Harvey βαριέται το σχολείο, τους καθηγητές, τις εργασίες και την καθημερινότητα. Θέλει να αποδράσει από αυτήν την μονοτονία και η ευκαιρία του δίνεται όταν δέχεται την επίσκεψη του Rictus, ο οποίος του λέει για ένα σπίτι που είναι ο παράδεισος των παιδιών. Στο Holiday House υπάρχουν ότι γλυκά επιθυμείς να φας, οι 4 εποχές διαρκούν 1 μέρα, κάθε μέρα είναι Halloween και κάθε νύχτα Χριστούγεννα και ότι δώρο σκεφτείς θα είναι δικό σου. Ο Harvey επισκέφτεται το σπίτι και κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Διασκεδάζει με την ψυχή του για 31 μέρες και γνωρίζει δύο άλλα παιδιά που μένουν εκεί τον Wendell και την Lulu. Γίνονται φίλοι και με την ευγενική κυρία Griffin που μαγειρεύει τα γεύματα στο σπίτι.
Αρχίζει όμως να υποπτεύεται ότι κάτι δεν πάει καλά και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Μετά από έρευνες τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι ο κύριος Hood, ιδιοκτήτης του σπιτιού, έχει φυλακίσει τις ψυχές πολλών παιδιών και τα έχει μεταμορφώσει σε ψάρια που ζούν σε μια μαύρη λίμνη.
Ο Harvey και o Wendell αποδρούν, για να ανακαλύψουν ότι για κάθε μέρα μέσα στο σπίτι, πέρναγε ένας χρόνος έξω από αυτό. Γυρνώντας στο σπίτι του ο Harvey βλέπει τους γονείς του γερασμένους να ξαφνιάζονται που τον βλέπουν μετά από 31 χρόνια. Αποφασίζουν να δώσουν τέλος στο διαβολικό σχέδιο του Mr. Hood και να ελευθερώσουν όλα τα παιδιά. Ο Harvey ξαναπηγαίνει στο σπίτι και εξαντλεί τις δυνάμεις του Mr. Hood, ευχόμενος συχεχώς πολλά πράγματα. Οι μαγικές ιδιότητες του υπερφορτώνονται με αποτέλεσμα να χαθεί σε μια δίνη μαζί με το σπίτι. Έτσι στο τέλος όλα τα παιδιά γυρνάνε στην ηλικία που χαθήκαν στα σπίτια τους.
Ο Kris Oprisko στο σενάριο, δεν φτάνει βέβαια στο επίπεδο του αυθεντικού του Barker, αλλά έχει κρατήσει το σκοτεινό και φανταστικό ύφος του. Την πιο δύσκολη δουλειά όμως είχε ο Gabriel Hernandez, την οποία την έφερε εις πέρας. Το στυλ του είναι απλό, ευδιάκριτο, με γωνίες, χωρίς λεπτομέρειες που κουράζουν. Άλλωστε εικονογραφησε κόμικ και όχι βιβλίο. Τα σχέδια του δηλώνουν κίνηση και διαβάζοντας τα περνάς από το ένα καρέ στο άλλο γρήγορα.
Το να διασκευάσεις Clive Barker δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν παραμείνεις πολύ κοντά στο γράψιμό του κινδυνεύεις να κάνεις μια φτωχή απομίμηση, ενώ αν απομακρυνθείς αρκετά χάνεις την μαγεία του. Το The Thief of Always έχει βρει την χρυσή τομή και κατορθώνει να είναι μια πολύ αξιόλογη δουλειά που θα ικανοποιήσει τους φαν του Barker και όχι μόνο.



1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλό άρθρο Παναγιώτη. Το The Thief of Always είναι αγαπημένο μου βιβλίο. Το κόμικ δεν το έχω διαβάσει δυστυχώς. ;Όμως απο όσα λές και απο το ύφος που παρατηρώ στις εικόνες, νομίζω πως είναι είναι the next in line to get :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή