Superman : Unbound

Το έτος 2013 είναι μια εορταστική χρονιά για τον χαρακτήρα του Superman καθώς γιορτάζει τα 75 χρόνια της κυκλοφορίας και της τεράστιας επιτυχίας του. Εκτός από το reboot της σειράς σε real action movie που περιμένουμε να κυκλοφορήσει πως και πως μέσα στο χρόνο, η DC κυκλοφόρησε και ένα ακόμα animation movie με πρωταγωνιστή τον υπέρ ήρωα με το κόκκινο S στο στήθος με τίτλο Superman: Unbound.
 Είναι η 16η κατά σειρά ταινία της σειράς ΄΄DC Universe Animated Original Movie Series '' και στην ουσία είναι μια animated μεταφορά του comic  book '' Superman : Brainiak''  που κυκλοφόρησε το 2008 και δημιούργησε κυρίως ο Geoff Johns - Chief creative officer της DC από το 2010 ,σε τίτλους όπως : Green Lantern, The Flash, Superman ενώ έχει γράψει και αρκετά τηλεοπτικά σενάρια με άξια αναφοράς τα σενάρια που έχει γράψει για την σειρά ''Smallville''.


Είναι μια δημιουργία των Warner Premiere, Warner Bros.Animation και DC Entertainment ενώ η διανομή έχει γίνει από την Warner home video. Κυκλοφόρησε 7 Μαίου του 2013 ( ολόφρεσκο) και την σκηνοθεσία έχει κάνει ο James Tucker που ήταν και παραγωγός. Την σεναριακή προσαρμογή έκανε ο Bob Goodman. Η μουσική που αν και αξιόλογη σίγουρα δεν είναι κάτι που σου μένει είναι του Kevin Kilesch.


Το story περιληπτικά ξεκινάει με την Supergirl που προσπαθεί να ενταχθεί στην νέα της ζωή στον πλανήτη γη, να μάθει να ελέγχει τις νέες της δυνάμεις αλλά και να μάθει να κοντρολάρει τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα που έχει ως έφηβη.  Η Lois Lane ζητάει από τον Superman - Kent να δημοσιοποιήσουν την σχέση τους αλλά πριν ολοκληρωθεί η κουβέντα τους, ο Superman πετάει να σώσει τον πλανήτη από τον κίνδυνο ενός μετεωρίτη, που τελικά ήταν ένα robot του Brainiac. To κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίγεται και φανερώνει τον Brainiac ως την μεγάλη και τεράστια απειλή που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Superman. Στην ταινία ο Brainiac παρουσιάζεται για πρώτη φορά ως μια  καταστροφική οντότητα που μαζεύει πληροφορίες & γνώση από όλο το σύμπαν ενώ παράλληλα σμικραίνει  - συλλέγει πόλεις από πλανήτες -πολιτισμούς που έχουν ακμάσει, τις τοποθετεί στο σκάφος του και στην συνέχεια καταστρέφει τους πλανήτες τους. Αυτό έκανε και με τον πλανήτη Krypton και την πρωτεύουσα του,  Kandor.  Η Supergirl ως μάρτυρας αυτού του γεγονότος είναι τρομοκρατημένη από την παρουσία του Brainiac αλλά με την βοήθεια του Superman ξεπερνάει τους φόβους της. Μαθαίνει επίσης πως οι γονείς της είναι ζωντανοί, κάτι που έμαθε ο Superman όταν τον φυλάκισε ο Brainiac στο σκάφος του. Για να μην μακρυγορήσω ο Superman- kent νικάει τον Brainiac, επιστρέφει την πόλη Kandor στην αρχική της μορφή και δημοσιοποιεί την σχέση του με την Lois. Τέλος καλό, όλα καλά με άλλα λόγια.

Το σχέδιο είναι αρκετά ικανοποιητικό σε ότι αφορά τον συνειρμό του θεατή με την φιγούρα του Superman αν και το πρόσωπο του ήρωα είναι μια νέα προσέγγιση σε σχέση με αυτές που έχουμε δει μέχρι τώρα. Βασίστηκε στο πρόσωπο του ηθοποιού Matt Bomer ο οποίος χαρίζει και την φωνή του στον εξωγήινο υπέρ ήρωα.
  Η τεχνική animation  για μια ακόμα φορά εδραιώνει την πρωτοκαθεδρία της DC σε ότι αφορά τα animation films. Πραγματικά πολύ καλή δουλειά. Οι σκηνές μάχης εύκολα σε κερδίζουν καθώς δύσκολα περνάνε απαρατήρητες. Ωμή βία, αίμα, θάνατος και όχι άστοχα, μπορούν να κρατήσουν τους ώριμους θεατές. Για αυτό το λόγο δεν θα πρότεινα αυτή την ταινία σε όσους έχουν μικρά παιδιά, ηλικίας δημοτικού. Το Superman :Unbound ακολουθεί και αυτό την τάση της εποχής που θέλει τις απεικονίσεις των υπέρ ηρώων με μια πολύ μεγαλύτερη δόση ρεαλισμού από αυτή που είχαμε συνηθίσει τις προηγούμενες δεκαετίες. Φαινόμενο που ξεκίνησε από τα κόμικς, εδώ και κάποια χρόνια.

 Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στο σπικάζ. Εκτός από τον Matt Bomer ως Superman, θα έλεγα πως και η Stana Katic ως Lois Lane αλλά και η  Molly Quinn ως Kara -Supergirl  ήταν αρκετά καλές επιλογές για το σπικάζ. Ξεχώρισα όμως με διαφορά τον κορυφαίο κατά την γνώμη μου  John Noble ( γνωστό από την σειρά Fringe και όχι μόνο) ως Brainiac. H φωνή του ήταν τέλειος συνδυασμός με την συγκεκριμένη απεικόνιση του Brainiac.

Κλείνωντας θα έλεγα πως η DC παρ'όλο που δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά μέχρι τώρα στις Real action μεταφορές,  σε ότι αφορά τις animation εκδοχές των ηρώων της όμως, είναι σχεδόν μόνη της στο βάθρο. Κάθε ταινία είναι όλο και καλύτερη. Αξίζει να κάνετε και εσείς μια βουτιά στο DC Universe Animated Original Movie Series σύμπαν της. Μπορεί να μην σας κερδίσει αλλά χωρίς καμία αμφιβολία θα σας φανεί αρκετά ενδιαφέρον.  Νομίζω πως μια καλή αρχή είναι το Superman : Unbound.

1 σχόλιο: