Man Of Steel (2013)

                             
Eίναι μια απο τις σπάνιες φορές που προσπαθώ να καταλάβω αν τελικά μου άρεσε ή κατα πόσο κατάφερε να εντυπωθεί μέσα μου μια ταινία. Πολύς ο θόρυβος για το συγκεκριμένο εγχείρημα σε μια προσπάθεια να σβηστούν οι κάκιστες εντυπώσεις που είχε αφήσει η προηγούμενη μεταφορά (Superman Returns - 2006) με τον αγαπημένο υπερήρωα της DC Comics


      

Ομολογώ πως αν και φανατικός του Batman , προσπάθησα να μην επηρεαστώ απο την πρόσφατη τριλογία του Christopher Nolan αν και απο τα πρώτα καρέ είναι ολοφάνερο το άγγιγμα του μιας και ανέλαβε την παραγωγή της ταινίας καθως είχε και ανάμιξη στη δομή της ιστορίας πριν ολοκληρωθεί σαν σενάριο.

Το σκηνοθετικό τιμόνι ανέλαβε ένας εξίσου δυναμικός και με αξιόλογο δείγμα γραφής σκηνοθέτης που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει έντονες συγκινήσεις με ταινίες όπως οι 300 (2006),  Watchmen (2009) αλλα και το επίσης συμπαθητικό Sucker Punch (2011).  Φυσικά μιλάω για τον Zack Snyder ένα σπουδαίο σκηνοθέτη της νεότερης γενιάς του Ηollywood και μέγαλου  θαυμαστή του κόσμου των comics.
Προσωπική μου γνώμη πως η επιλογή του για τον αβανταδόρικο ρόλο του σκηνοθέτη  ήταν οτι ιδανικότερο μιας και κατάφερε να δώσει τη δική του ''σκοτεινή''  πινελιά σε έναν ήρωα που προερχόταν απο  γλυκανάλατα κινηματογραφικά εγχειρήματα.
Απο το ξεκίνημα του φίλμ νιώθεις πως υπάρχει κάτι το διαφορετικό σε αυτη την κινηματογραφική  μεταφορά  αφού η ιστορία μας βρίσκει στο πλανήτη Κρύπτον -εκεί που ξεκίνησαν όλα -  έναν πλανήτη οπου κυριαρχεί η υπερτεχνολογία , τα πομπώδη και θεαματικά κτιρια καθως και πλάσματα που φερνουν στο νού δικά μας  προιστορικά  δημιουργήματα ακόμα και δράκους.  
Σαφως και η επιβλητική παρουσία του σπουδαίου Russell Crowe σαν Jor - El   δίνει τα απαραίτητα γκάζια για το ιδανικό ξεκίνημα της ταινίας και καθηλώνει απο το πρώτο λεπτό στην σεναριακή εξιστόρηση της καταστροφής του Κρύπτον και της μετέπειτα αποστολής του βρεφους Kal - El στη γή.




 Η πρώτη μισή  ώρα κατ' εμέ είναι οτι καλύτερο μπορεί να επιδείξει αυτη η ταινία και το λέω αυτό δυστυχώς γιατι κατα τη διαρκεια της κάνει μια μικρή κοιλίτσα με έμφαση σε αρκετες μάχες σώμα με σώμα  με τον στρατηγό Ζοντ και των υπολόγων του.   Πιστεύω πως όλο αυτό έγινε στο βωμό του τρισδιάστατου πλέον κινηματογράφου και θαρρω θέλησαν να δείξουν περισσότερη ωμή δράση για να συναρπάσουν τον θεατή με τα 3D γυαλιά που πήγε να δει το καινούριο Superman.....
Μιας και ανέφερα τη λέξη Superman , τρομερή εντύπωση δημιουργεί πως η συγκεκριμένη λέξη ακούγεται πρώτη φορά κάπου στη μέση της ταινίας απο έναν κομπάρσο αλλα και πως οταν παει να ψελιστει απο τα στόμα της Lois διακόπτεται σεναριακά δινοντας μας ενα έξυπνο κινηματογραφικό gang.   Εξαιρετικά ευφυές  μιας και είναι σαφής η πρόθεση να αποκόψουν καθε τι που συνδέει με τις παλαιότερες κινηματογραφικές μεταφορές.




Ένα σιγουρο μυστικό επιτυχίας σε οτι αφορα μια ταινία ειναι να υπάρχει ενα αξιόλογο cast γεμάτο ηθοποιούς ιδιαίτερα γνωστούς στο ευρύ κοινό αφού η υπόθεση κράχτης στο promotion  παίζει μεγάλο ρόλο....
Σε αυτά τα ''τέρατα'' συναντάμε τον ιδιαίτερα αγαπητό Russell Crowe σαν Jor - El , τον επίσης αγαπημένο - αν και λίγο πεσμένο τα τελευταία χρόνια - Kevin Costner ως Jonathan Kent , ενας πολυ ωραίος ρόλος καθώς σε όλη τη διάρκεια της ταινίας παρεμβαίνει ως ανάμνηση και αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση αφου στην ουσία είναι ο άνθρωπος που έδωσε την ηθική υπόσταση στον εκ των ουρανών πεσόμενο θετό του γιό.
Η άλλοτε λολίτα Diane Lane στηρίζει αξιοπρεπώς τον ρόλο της Martha Kent ενώ ο θρυλικός Μορφέας της νιότης μας Laurence Fishburne κάνει απλά αυτο που ξέρει καλύτερα στο ρόλο του αρχισυντάκτη Perry White.


Ο Henry Cavill  Clark Kent/ Kal - El   είναι μια ευχάριστη έκπληξη ειδικά μετά την προηγούμενη φόλα με τον επίσης όμορφο και καλογυμνασμένο Brandon Routh αφου η ερμηνεια του είναι σαφώς πιο ικανοποιητική  και δίνει με παιδική αφέλεια σε κάποιες σκηνές,  μια πιο ανθρώπινη υπόσταση στον ηρωα μας και την αγάπη του για τους γήινους. Η αλήθεια είναι πως οταν τον είχα δει στο Immortals (2011) δεν μου γέμισε ιδιαίτερα το μάτι , όπως επίσης και στο τραγικό The Cold Light Of Day (2012) οπου συμπρωταγωνιστεί με τον ημίθεο Bruce Willis.


Για την λατρεμένη κοκκινομάλα και σταθερή αξία πλέον στο κινηματογραφικό στερέωμα Amy Adams  μπορώ μόνο να πώ  οτι δίνει με τη σπιρτάδα της μια πολύ καλή προσέγγιση της  δραστήριας δημοσιογράφου Lois Lane αν και σε κάποιες σκηνές ψιλοκαταντάει και λίγο ρομάντζο με αποκορύφωμα τη σκηνή του φιλιού οπου όλοι πιστευουν οτι θα πέσουν οι τίτλοι τέλους αλλα αντι αυτού ξεκινάει ξανα - μανα αλλη μια μάχη (καταστρέφω οτι υπάρχει τριγύρω) με το στρατηγό Ζοντ.  Θα ήταν προτιμότερο να μην τονίσουν τόσο έντονα το ερωτικό στοιχείο μεταξύ τους  και να έμεναν στο παιχνιδιάρικο φλερτ που υπάρχει καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας.
Αυτο θα τεκμηρίωνε καλύτερα και το φινάλε οπου αποφασίζει μετα τη νικη κατα των κακών να ενταχθεί ως Clark Kent στο δυναμικό της εφημερίδας Daily Planet με τη Lois να ειναι η μόνη που γνωρίζει την πραγματική του ταυτότητα.

Ο κακούλης της υπόθεσης General Zod  -Michael Shannon δεν με έπεισε ιδιαίτερα αν και ομολογώ πως δεν τον γνώριζα απο κάτι συγκεκριμένο και σε ορισμένες στιγμές μου θύμιζε τους άλλοτε παλαιστές του WWF που χαζεύαμε να βρυχώνται πιτσιρικάδες, ενώ σε αντίθεση με εκείνον πολύ καλή ήταν η  Antje Traue σαν Faora -Ul΄΄ πρωτοπαλίκαρο'' του επαναστάτη στρατηγού και ιδιαίτερα ικανή στις σκηνές μάχης !!




Σε γενικές γραμμές το ''Man Of Steel'' αν και ταινία με μεγάλη διάρκεια (2 ώρες και κάτι ) είναι καλή.
Βέβαια θα μπορούσαν να προσδώσουν κατι πιο ουσιαστικό στο κινηματογραφικό κοινό με το να κόψουν τις υπερβολικά πολλές  σκηνές μάχης και τα υπερφίαλα οπτικά εφέ αλλα είπαμε Hollywood είναι αυτό και αν δεν δείξεις  πάθος , βιά και Αμερικανιά ταινία δεν υφίσταται !!
Σαν ταινία μεταφορά απο comic πάντως είναι πάρα πολύ καλή και πιστεύω πως δεν απογοήτευσε κάνεναν fun του αγαπημένου μας ήρωα.
Στα πολλά συν της ταινίας εκτός των κορυφαίων ηχητικών εφέ και του εκπληκτικού soundtrack αξίζει να αναφέρω την φανταστική νέα στολή του superman , μια στολή που έγινε αντικείμενο έντονης διακωμώδησης τον τελευταίο καιρό καθώς επιτέλους  δε φέρει το χαρακτηριστικό κόκκινο εξωτερικά της στολής σλίπ - αξεσουάρ.



Η αλήθεια είναι πως μετά τις τελευταίες μεγάλες απογοητεύσεις (προσωπική εκτίμηση)  σε μεταφορές comics όπως τα μέτρια The Avengers , Iron Man 3  και Captain America ,
το Man Of Steel ή ακόμα καλύτερα αν ειχαν την οξυδέρκεια να της δώσουν τον τίτλο  ''Kal - El''  , είναι πολύ καλύτερο και μας αφήνει υποσχέσεις για ένα ακόμα καλύτερο sequel.....
Ελπίζω το επερχόμενο Wolverine να μας αποζημιώσει κατάλληλα !!

1 σχόλιο:

  1. Ωραία όσα λες φίλε Greg.Εγώ την ταινία την λάτρεψα,απ'το cast,τα εφέ,τις σκηνές δράσης δεν έχω κανένα παράπονο(η Lois κάπως δεν μου έκανε).Ο Cavill είναι άψογος σαν Superman και σαν Clark.Όσον αφορά τις καταστροφές στο τέλος με τις μάχες μην ξεχνάτε ότι είναι η πρώτη εμφάνισή του Superman στην ανθρωπότητα και η πρώτη του απόπειρα να την προστατέψει από μια ΠΟΛΥ μεγάλη απειλή...Εννοείται οτι δεν μπορει να τους σώσει όλους,είναι ακόμα άπειρος σαν Superman και φυσικά όπως είναι αναμενόμενο θα υπάρξει Colateral damage.Overall για εμένα αποτελεί την καλύτερη Superhero ταινία για φέτος(έτη φωτός τον άφησε πίσω τον Wolvie).
    Επίσης (ταπεινή μου γνώμη,και πολλών άλλων πιστεύω) δεν λες το Avengers "καλό" απλά.Πιστεύω οτι θα έπρεπε να είναι το μέτρο σύγκρισης για κάθε Superhero movie.
    Και πάλι ωραίο άρθρο μαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή