Moon Knight

Υπάρχουν υπέρ ήρωες που αν το σκεφθείς, πάνω κάτω τους γνωρίζουν όλοι. Είτε διαβάζουν κόμικ είτε όχι. Χαρακτήρες που έχουν κερδίσει την αναγνώριση και την εμπορικότητα που τους αξίζει. Υπάρχουν όμως και κάποιοι υπέρ ήρωες που παραμένουν στο δεύτερο πλάνο, που δεν έχουν τραβήξει την μαζική προσοχή  του κοινού, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει   πως είναι και β διαλογής. Απλά ίσως δεν ήταν και τόσο τυχεροί να απασχολήσουν στο  team του σχεδιασμού τους κορυφαία ονόματα του χώρου  πρώτον και δεύτερον  είχαν την ατυχία να πλασαριστούν δίπλα σε   τέρατα δημοτικότητας όπως ο Spider Man κ.α.
Ένας από αυτούς είναι και ο Moon Knight. Για αυτόν λοιπόν θα σας πω σήμερα. 
 Κυκλοφορεί under the  Marvel comics label,  άρα είναι κομμάτι του σύμπαντος της - Marvel Universe , για να το πω απλά .  Πιστεύω πως αν αυτός ο χαρακτήρας ήταν  δημιούργημα - προϊόν μιας μικρότερης εταιρείας, εύκολα θα γινόταν μια από τις πιο εμπορικές σειρές της. Αλλά ας σας πω κάποια πράγματα παραπάνω για τον γνωρίσετε καλύτερα.
Σεναριακά είναι δημιούργημα του ευφυέστατου σεναριογράφου Douglas Moench ή όπως είναι  ευρύτερα γνωστός,  Doug  Moench.  Νομίζω πως αξίζει να αναφέρω πως ο εκτός από τον Moon Knight, η  δημιουργική του φαντασία  έχει γεννήσει και άλλους χαρακτήρες (κυρίως της DC μιας και εκεί έκανε επιτυχία - όνομα ) όπως  ο Black Mask,  o  Deathlok και  ο Bane. Για το σχέδιο του, υπεύθυνος είναι ο Don Perlin .Γνωστό  όνομα των Αμερικανικών κόμικς, κυρίως την δεκαετία του 60 όπου έκανε και την επιτυχία του μέσα από τους τίτλους Ghost Rider , The Defenders και Werewolf by Night  όπου έκανε και την πρώτη εμφάνιση του, ο Moon Knight  στο τεύχος # 32, τον Αύγουστο του 1975. Συλλεκτικότατο θα έλεγα.
Πρώτη εμφάνιση του Moon Knight
H υποδοχή του από τους αναγνώστες της εποχής ήταν αρκετά ενθαρρυντική έτσι ώστε να αποκτήσει και μια solo ιστορία στο Marvel Spotlight # 28, # 29 του 1976, πάλι με τους ίδιους δημιουργούς. Με την πάροδο του χρόνου η εκδοτική του πορεία ήταν αρκετά περιπετειώδης. Εμφανίστηκε μέσα από τα Spectacular Spider man # 22 , # 23,  Marvel two in one #52, Defenders # 47-50 , Marvel Preview #21 ώσπου  τελικά απόκτησε το δικό του Back up strip στην σειρά του Hulk. Αυτό δεν ήταν αρκετό για τους fan έτσι τελικά κυκλοφόρησε πλέον με δικό του καθαρά τίτλο - Moon Knight  ο οποίος σταμάτησε στο τεύχος 38 γιατί η Marvel από το τεύχος 15  σταμάτησε την διανομή  του σε News stand για λόγους περικοπών , που είχαν χαρακτήρα πρόληψης και αποφυγής  μελλοντικών οικονομικών προβλημάτων.  Μια νέα σειρά με τον τίτλο Moon Knight -Fist of Khonsu από τους Alan Zelenetz και Chris Warner ακολούθησε στην πορεία αλλά και αυτή σταμάτησε στα 6 τεύχη. Έτσι αποφάσισαν οι υπέυθυνοι να τον ενσωματώσουν -εμφανίσουν σε άλλους επιτυχημένους τίτλους όπως :west coast avengersPunisher, αλλά και στο The  Amazing Spider man. Η δημοτικότητα του συνέχισε να ανεβαίνει έτσι απέκτησε το 1989  και πάλι τον δικό του τίτλο ' Marc Spector: Moon Knight  που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1994 στο τεύχος 60 αλλά  επανακυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1998 ως Marc Spector: Moon Knight Special Edition #1.  Μαζί  τον τίτλο 'Marc Spector: Moon Knight που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1999 (limited series),  επαναφέρουν μέσα από τις σελίδες τους τον ήρωα στην ζωή, αφού η σειρά του 1989 έκλεισε με τον θάνατο του. Το 2006 ξανακυκλοφορεί  μια νέα σειρά με τον τίτλο Moon Knight  που κλείνει στο τεύχος 30, τον Ιούλιο του 2009. Τότε κυκλοφορεί η σειρά ' Vengeance of the Moon Knight  που σταματάει και αυτή !! Από τότε εμφανίζεται μέσα από την επιτυχημένη σειρά Secret Avengers ως τακτικό μέλος. Με τόσα εκδοτικά σκαμπανεβάσματα λογικό είναι να μην γίνει ποτέ πρώτη φίρμα...





Σε ότι αφορά το Story του + Origin,  ο Moon Knight ή αλλιώς Marc Spector έχει γεννηθεί στο Chicago και είναι ένας ιδιαίτερα ικανός σε μάχη σώμα με σώμα  αλλά και σε τακτικές πολέμου μισθοφόρος. Μαζί με τον παιδικό του φίλο Jean-Paul DuChamp που αποκαλεί χαιδευτικά Frenchie , δούλευαν για τον Αφρικανό  μισθοφόρο  Raoul Bushman σε μια αποστολή στην Αίγυπτο. Εκεί συναντούν μια αρχαιολογική ανασκαφή στην οποία συμμετέχουν ο Dr. Peter Alraune και η κόρη του Marlene. Η ανασκαφή φέρνει στο φως αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης αξίας μαζί με ένα άγαλμα του αρχαίου Αιγύπτιου θεού της σελήνης Khonshu. Ο Bushman σκοτώνει τον Dr. Alraune έτσι ώστε να πουλήσει τα ευρήματα στην μαύρη αγορά.   Ο Spector του εναντιώνεται και τον προκαλεί σε full combat μάχη..Εκεί τις τρώει άσχημα και βρίσκεται αφημένος να πεθάνει από την υπό του μηδέν θερμοκρασία της ερήμου. Τότε τον βρίσκουν εναπομείναντες ιερείς του Khonshu και τον μεταφέρουν στον ναό του όπου και  πεθαίνει.  Σε αυτό το σημείο εμφανίζεται σε όραμα μπροστά του ο αρχαίος θεός της Σελήνης και του προτείνει μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή αν δεχθεί να γίνει η ενσάρκωση του θεού στη γη. Ο Spector δέχεται ,ξυπνάει και τυλίγεται με τον ασημένιο μανδύα που κάλυπτε το άγαλμα του θεού. Βρίσκει τον Bushman τον νικάει και επιστρέφει στην Αμερική μαζί με την Marlene Alraune, τον Frenchie και το άγαλμα του Khonshu. Αποφασίζει να γίνει τιμωρός του εγκλήματος, φτιάχνει μια ασημένια φορεσιά βασισμένη στο μανδύα του αιγύπτιου θεού και γίνεται ο Moon Knight. Επενδύει όλα τα λεφτά που είχε μαζέψει από τις αποστολές του ως μισθοφόρος και έτσι αποκτάει μια αρκετά μεγάλη περιουσία. Για να απομακρύνει τον εαυτό του από το σκοτεινό παρελθόν του  ακόμα περισσότερο,  δημιουργεί μια νέα ταυτότητα - βιτρίνα , αυτή του εκκεντρικού εκατομμυριούχου  Steven Grant και για να μην χάσει την επαφή του με τον δρόμο και το εγκληματικό στοιχείο,  δημιουργεί το alter -ego του ταξιτζή Jake Lockley.  Σαν  Lockley  αποκτά και απλούς πολίτες ως βοηθούς - πληροφοριοδότες. Τον  πρώην αλκοολικό Bertrand Crawley και την Gena Landers. 


Σε ότι αφορά τον χαρακτήρα του και  τις δυνάμεις - ικανότητες του θα πρέπει να αναφέρω πως ως Spector  είναι ειδικός στην μάχη σώμα με σώμα αλλά και σε αρκετά είδη πολεμικών τεχνών. Είναι αθλητής ολυμπιακού επιπέδου και ικανός ακροβάτης. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει με ευκολία κάθε όπλο, είναι ένας κορυφαίος οδηγός και μπορεί να πιλοτάρει ελικόπτερο.  Ως Moon Knight η δύναμη, η αντοχή και η ταχύτητα του εξαρτώνται  από τις φάσεις της Σελήνης. Όσο πιο γεμάτο το φεγγάρι, τόσο πιο πολύ δύναμη παίρνει από αυτό, αν και ακόμα και όταν έχει νέα Σελήνη, είναι ικανός να σηκώσει εκατοντάδες κιλά. Δεν είναι γνωστό το ποσοστό των δυνάμεων του που προέρχεται από την συμβίωση του με τον Αιγύπτιο αρχαίο θεό και πόσο από αυτό προέρχεται από μια εξαναγκαστική ύπνωση που έχει επιβάλει ο ίδιος στον εαυτό του.... Μπερδευτήκατε λίγο τώρα ε ; Σε πιο πρόσφατες απεικονίσεις του, που παρουσιάζεται με πιο ρεαλιστική προσέγγιση υπάρχει η υπόνοια πως το όλο θέμα με  την ενσάρκωση του θεού είναι δημιούργημα της φαντασίας του, λόγω του ότι βαράει ψυχολογικές διαταραχές.... Για αυτό το λόγο έχει και πολλαπλές προσωπικότητες. Λόγω αυτών των διαταραχών έχει αναπτύξει και αμυντικούς μηχανισμούς σε ψυχικές και νοητικές επιθέσεις αλλά το πιο σημαντικό είναι πως έτσι πλησιάζει πιο κοντά στο μοτίβο του anti- hero.  Για αυτό  και ο Task master , χαρακτήρας της Marvel που έχει την φωτογραφική ικανότητα να αντιγράφει πιστά κάθε μαχητικό στυλ προτιμάει να μην αντιγράφει το μαχητικό στυλ του Moon Knight γιατί ο Moon Knight προτιμάει να δεχθεί μια γροθιά από το να την αποφύγει..... Χρησιμοποιεί ένα αρκετά ευρύ οπλοστάσιο που περιλαμβάνει  Βolas, boomerang, βέλη σε σχήμα σκαραβαίου , bo και άλλα πολλά. Όπλα που με την πάροδο του χρόνου άρχισαν γίνονται πιο High tech μαζί με την στολή του, που απέκτησε  carbonadium και adamantium υφή.  Εδώ να αναφέρω πως υπάρχει πάντα μια συσχέτιση - ομοιότητα του Moon Knight με τον Batman αφού και οι δύο είναι απλοί άνθρωποι, είναι πλούσιοι και χρησιμοποιούν gadgets αλλά η διαφορά τους έχει να κάνει με την προσωπικότητα, το origin και τα κίνητρα τους. Ο Bruce Wayne πολεμάει το έγκλημα για να εκδικηθεί το θάνατο των γονιών του ενώ ο Moon Knight  πολεμάει όποιον είναι εγκληματίας γιατί πιστεύει πως είναι η ενσάρκωση ενός αρχαίου Αιγύπτιου θεού και τον βοηθάει να εξιλεωθεί για όσους ανθρώπους είχε σκοτώσει στο παρελθόν. Παράλληλα ο Wayne έχει alter -ego για να τον βοηθάει να πολεμήσει το έγκλημα ενώ ο Spector έχει τρία alter -ego για να πολεμάει το έγκλημα αλλά τα δημιούργησε στην ουσία για να πολεμάει τους προσωπικούς του δαίμονες....αυτό λέγετε και διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας με άλλα λόγια.. όπως έχει πει και ο Spider man  κάποτε '' Mooney rhymes with looney....

 Όπως κάθε Super Hero που σέβεται τον εαυτό έχει και προσωπικούς εχθρούς έτσι και ο  Μοοn Knight εκτός από τον Task master και τον Bullseye που είναι εχθροί και άλλων υπέρ ηρώων έχει αντιμετωπίσει αξιόλογους Super Villains όπως τους :  Black Spectre , Bluebeard, Bora, Midnight Man, Morpheus, Shadow Khight κ.α.


 Το 2006 είχε ανακοινωθεί πως ετοιμάζεται μια  τηλεοπτική σειρά με τίτλο ''  Moon Knight tv series αλλά  από τότε ούτε φωνή ούτε ακρόαση... Λογικά αυτό το project δεν προχώρησε ποτέ.
Έχει κάνει την εμφάνιση και σε αρκετά video games όπως τα : Marvel ultimate alliance, Spider man - web of shadows, ultimate Marvel vs Capcom 3 και Marvel super hero squad online. Παράλληλα πολλά προιόντα με υψηλές πωλήσεις φέρουν την μορφή του, όπως Action figures , T-shirt κ.α.
Κλείνοντας θα πω πως είναι ένας αξιόλογος χαρακτήρας, με μια μυθοπλασία  που εμπλουτίζετε  συνεχώς και πως έχω περάσει αρκετά ευχάριστα διαβάζοντας τις ιστορίες του.
 Check him out  και βγάλτε την δική σας γνώμη όταν θέλετε να διαβάσετε και κάτι άλλο εκτός απο πολύ γνωστούς Super Hero τίτλους.

2 σχόλια:

  1. Επιτέλους! Κάποιος να μιλήσει και για τους "αφανείς" ήρωες.
    Το θέμα με το Moon Knight είναι ότι έμεινε στο παρασκήνιο χωρίς να είναι ελεεινός, καρικατούρα για γέλιο ή αντιγραφή κάποιου ήρωα "πρώτου πλάνου".
    Έχει ταυτόχρονα ωραίο origin, καλή αισθητική σχεδίου/στολής, ενδιαφέροντες εχθρούς και ταπεινά κίνητρα (εξιλέωση - όχι το σύνηθες "θα εξαλείψω το κακό από προσώπου γης...)
    Είναι παράξενο που θάφτηκε κατά καιρούς αλλά έχουμε δει κι άπειρες άλλες θυσίες λόγω budget cuts.

    Thank Mr C. Πολύ καλή επιλογή για να φτιάξει η μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Thank you Monsieur Tiefling :) Είναι αλήθεια πως υπάρχουν αρκετοί ήρωες γνωστών εταιρειών που για κάποιο λόγο ποτέ δεν πήραν την δημοτικότητα και την εμπορικότητα που τους άξιζε.. Στο μέλλον θα ανεβάσω και άλλους τέτοιους χαρακτήρες. Αν έχεις κάποιον στο νου σου το λές :)


    ΑπάντησηΔιαγραφή