Κωνσταντίνος Ιωάννου Καταγάς -Η αποκατάσταση είναι είδος ζωής

Είναι φορές που η αγάπη για την 9η τέχνη ξεπερνάει τον εαυτό της και μετουσιώνεται σε ανάγκη.Ανάγκη να εξωτερικεύσεις τα ''εντός'' σου συναισθήματα σε μια λευκή κόλλα χαρτί, με ένα μολύβι ή μια πένα  και να αρχίσεις να σχεδιάζεις ανθρώπους, σπίτια, χαμόγελα και μακρινά ταξίδια.Μεταμορφώνεται σε ζωογόνο τρόπο έκφρασης, σε βαθιά ανάσα, σε ανακούφιση. Γίνεται στήριγμα, φίλος καλός. Αυτές ήταν η σκέψεις μου όταν συνάντησα την δουλειά του Κωνσταντίνου Καταγά, που μου πρότεινε ένας καλός φίλος.
 Εκτός από την πολύ καλή  δουλειά που παρουσιάζει με τα  έργα του, αυτό που με ιντρίγκαρε να γράψω αυτό το άρθρο είναι το ιδιαίτερο βιογραφικό του.  Μέσα από το  λεύκωμα - comic book με τίτλο ''Η αποκατάσταση είναι είδος...ζωής '', παρουσιάζει τα σκίτσα που δημιούργησε την περίοδο που βρισκόταν στο Εθνικό  Κέντρο αποκατάστασης εξαιτίας μιας παραπληγίας που προέκυψε μετά από εγχείρηση συραγγώδους αγγειώματος νωτιαίου μυελού στο ύψος Θ3.
Τo σχέδιο του είναι εξολοκλήρου σε ασπρόμαυρο μοτίβο, γεμάτο συμβολισμούς και αλληγορίες. Προσωπικό ύφος, εκφραστικό και άλλοτε έντονα συναισθηματικό. Αποδίδει στο χαρτί την αγάπη για την ζωή, την προσπάθεια  για αποκατάσταση και μας παρουσιάζει - μεταφέρει με έναν ιδιαίτερο τρόπο την προσωπική του Οδύσσεια.Το κάθε σκίτσο είναι από μόνο του ένας πίνακας ζωγραφικής  καθώς τα χαρακτηρίζει μια έντονη εικαστικότητα.
Τον Νοέμβρη του 2012 έκανε έκθεση των σκίτσων στους χώρους του νοσοκομείου  που σχεδιάστηκαν, μέσα στο ίδρυμα. Μια έκθεση που θα μπορούσε να έχει και τον τίτλο κατάθεση ψυχής, αφού αυτά τα σκίτσα νομίζω, είναι ένα κομμάτι του.Καθρεφτίζουν την προσπάθεια του και τον αγώνα του να ξεπεράσει το μεγάλο εμπόδιο που βρέθηκε μπροστά του.Έναν αγώνα που μόνο η προσπάθεια και η άρνηση του να παραδώσει τα όπλα και να το βάλει κάτω, τον κάνει  νικητή.
 Μπορείτε να δείτε τα σκίτσα του στην νέα του έκθεση, που πραγματοποιείται στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης ως της 30 Μαρτίου  2012. Οι ώρες που μπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση είναι 12:30 -14:00 και 17:30 -21:00.
Μέσα από αυτό  το blog προσπαθούμε να μιλήσουμε για τα κόμικς, να μάθουμε για αυτά και από αυτά. Να παρουσιάσουμε όλο το εύρος τους και να προσεγγίσουμε όλη την κουλτούρα που κουβαλάνε.Κουλτούρα που  αδιαμφισβήτητα τα αναγάγει σε τέχνη.Μια τέχνη που στην χώρα μας έχει να πει πάρα πολλά αλλά η φωνή της δυστυχώς δεν έχει την ένταση που της αρμόζει.Υπάρχουν μόνο διάσπαρτοι ψίθυροι και σούσουρα για αυτήν. Για αυτό και  δεν αποτελεί μέρος της πνευματικής συνειδητότητας του Έλληνα, ούτε έχει αναπτυχθεί σε ευρύ εργασιακό περιβάλλον, όπως σε αρκετές άλλες χώρες του εξωτερικού.
 Από το μικρό αυτό βήμα μας λοιπόν,αναλαμβάνωντας την ευθύνη που μας αντιστοιχεί, θα προσπαθούμε πάντα να παρουσιάζουμε φωνές - δουλειές Ελλήνων σχεδιαστών .Είτε αυτοί είναι τα λίγα γνωστά ονόματα του χώρου  είτε λιγότερο γνωστοί αλλά σίγουρα όχι λιγότερα ταλαντούχοι.
 Κλείνοντας, θα ήθελα να πω  ένα μεγάλο μπράβο στον κύριο Καταγά, για την δύναμη και το ψυχικό του σθένος και να του ευχηθώ να μην σταματήσει να σχεδιάζει ποτέ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου