Lucky Luke

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Δεκεμβρίου του 1946 όταν ακούστηκε για πρώτη φορά το γνωστό  country τραγουδάκι : I'm a poor lonesome cowboy.  Η ιστορία στην οποία έκλεινε το τελευταίο καρέ,  λεγόταν Arizona 1880 και παρουσιάστηκε μέσα στήν επετειακή έκδοση του ''L'Almanach  de Spirou'. Με αυτό τον τρόπο  έκανε  την πρώτη της  εμφάνιση μια φιγούρα των κόμικς που έμελλε να αλλάξει  με την τεράστια επιτυχία της, τον τρόπο που αντιμετώπιζε το κοινό μέχρι τότε την 9 τέχνη. Για όσους δεν κατάλαβαν μιλάω για τον  Lucky Luke , έναν από τους πιο διάσημους και επιτυχημένους τίτλους στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Έχει μεταφραστεί σε παραπάνω απο 23 γλώσσες .

  Δημιουργός αυτής της φιγούρας ήταν ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές της βελγικής σχολής κόμικς. O  Maurice De Bevere, γνωστός απλά ως Morris που συνέδεσε την καριέρα του με την ζωή τoυ Lucky Luke.  Το σκίτσο  του απλό, κατανοητό και ξεκάθαρο αλλά πλούσιο σε οπτικά στοιχεία  με  λιτή αλλά ουσιαστική χρήση των χρωματικών αντιθέσεων και των  σκιών.  Όσο ωρίμαζε καλλιτεχνικά ο Morris, τόσο εξελισσόταν και ο ξεχωριστός χάρτινος cowboy.
Lucky Luke 1946 

Lucky Luke 1955 


Τον Ιούνιο του 1947 ο Lucky Luke κλείδωσε την  σταθερή και εβδομαδιαία παρουσία του μέσα από τις σελίδες του Spirou και με αυτό τον τρόπο έβαλε τα θεμέλια για την τεράστια επιτυχία του.
Καλόκαρδος με διάθεση να βοηθήσει τους νομοταγείς πολίτες .Πάντα ηθικός και πάντα έτοιμος να αποδώσει την δικαιοσύνη εκεί που χρειάζεται. Αν και cowboy , πολλές φορές αναλαμβάνει τον ρόλο του σωματοφύλακα ή του σερίφη  και πάντα πετυχαίνει τον στόχο του. Σε αυτό φυσικά τον βοηθάει η εφευρετικότητα του αλλά και η τρομερή ταχύτητα με την οποία χρησιμοποιεί το εξάσφαιρο του - μην ξεχνάτε πως πυροβολεί πιο γρήγορα και από την σκιά του. Παρέα με  το θρυλικό  άλογο του, την Ντόλι ή Jolly Jumper όπως είναι γνωστή στο εξωτερικό - το πιο έξυπνο άλογο του κόσμου,  έχει πάρει μέρος σε αμέτρητες περιπέτειες. Συχνά έχει και την συντροφιά του Rantaplan - του πιο χαζού σκύλου του κόσμου, που αποτελεί αναφορά στις ταινίες του Rin Tin Tin.

Η θεματολογία των περιπετειών του είναι μια τρυφερή παρωδία western. Μια  ξεκαρδιστική σύνοψη της Αμερικανικής ιστορίας και για να γίνω πιο εύστοχος, του κεφαλαίου που αφορά την  Άγρια δύση. Μέσα στις σελίδες τους  εμφανίζονται πολλά ιστορικά πρόσωπα όπως η Calamity Jane, ο Billy  the Kid , ο Jesse  James κ.α ενώ ο Lucky Luke έχει πάρει μέρος σε ιστορικά γεγονότα όπως η δημιουργία του δικτύου του διηπειρωτικού σιδηρόδρομου. Σε κάποια από τα comic books υπάρχει και ολοσέλιδο άρθρο για το background αυτών των γεγονότων. Επίσης από τις σελίδες του έχουν περάσει και αρκετοί διάσημοι ηθοποιοί, όπως η Γαλλίδα ηθοποιός Sarah Benhardt
 To 1955 εντάσσεται στην σειρά, ο κορυφαίος  σεναριογράφος Rene Goscinny και με αυτό τον τρόπο ξεκινάει η χρυσή εποχή για τον Lucky Luke. Η σατυρική φλέβα του Goscinny εμπλουτίζει την σειρά με χαρακτήρες και εμπνευσμένες ιδέες που εκτοξεύουν την δημοτικότητα αλλά και τις πωλήσεις της στα ύψη. Το 1968 η σειρά μετακόμισε στην σελίδες του Pilote και από το 1975 άρχισε να δημοσιεύεται αποκλειστικά σε μορφή comic book.
Η σειρά πατάει επάνω σε αρκετά στερεότυπα όπως  ο τεμπέλης Μεξικανός ή  ο πονηρός Κινέζος που για αρκετό κόσμο θεωρήθηκαν ρατσιστικά κλισέ.  Οι δημιουργοί όμως απάντησαν πως αυτό περιλαμβάνεται στα πλαίσια της σάτιρας .Άλλωστε ο βασικός ήρωας της σειράς, ο Lucky Luke συμπεριφέρεται σε όλους με σεβασμό και προστατεύει τους πάντες από την αδικία. Έντονη κριτική δέχθηκε και η σειρά για την έντονη και συχνή παρουσία του τσιγάρου- πως προωθούσε το κάπνισμα ως τρόπο ζωής.  Ο Morris απάντησε απλά πως το κάπνισμα είναι στοιχείο του χαρακτήρα, όπως είναι και η πίπα για τον Popeye και τίποτα παραπάνω.
 

Έχει μεταφερθεί  το 1991 στην μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Terence Hill (The adventures of Lucky Luke) και το 2009 με πρωταγωνιστή τον Jean Dujardin, ( Lucky Luke). Tο 2004 κυκλοφόρησε και ταινία με θέμα τους αδερφούς  Daltons. Κατά την γνώμη μου καμία από αυτέςς δεν κατάφερε να αποδώσει το ύφος  του κόμικ για αυτό και ειπρακτικά δεν πήγαν καλά.
Υπάρχουν 4 animation ταινίες , μια animation σειρά 56 επεισοδίων   και μια σειρά για την τηλεόραση με τον Terence Hill που δεν τράβηξε παραπάνω από 8 επεισόδια. Παράλληλα τίτλοι video games, T- shirts και αμέτρητα άλλα προϊόντα  που δεν σταματούν να πουλάνε, δείχνουν την αγάπη του κοινού για αυτόν τον cowboy με το μαύρο γιλέκο και το κόκκινο φουλάρι. Αυτός είναι και ενας λόγος που ο οίκος Dargaud που έχει τα εμπορικά δικαιώματα, ακόμα και μετά τον θάνατο του Goscinny αρχικά  αλλά και του Morris αργότερα δεν σταμάτησε ποτε να επανεκδίδει τις περιπέτειες του. 

1 σχόλιο: