Popey The Sailor Man

Σήμερα θα σας μιλήσω για έναν ήρωα - χαρακτήρα των κόμικς που, αν και η δημοτικότητα του έχει πέσει τις τελευταίες δεκαετίες, παραμένει μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες που μας συστήθηκαν μέσα από την 9 τέχνη. Έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές με τις περιπέτειες του και  αν σκεφτεί κανείς πως έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1929 και ακόμα και στις μέρες μας πουλάει τεύχη, αυτό σίγουρα τον κατατάσσει ως μια αναλλοίωτη αξία στο χρόνο.
Το επάγγελμα  του - ναυτικός ,ο χαρακτήρας του οξύθυμος, καβγατζής και αισθηματίας.
 Φυσικά μιλάω για τον  Ποπάι. Τον πιο γνωστό ναυτικό που πέρασε ποτέ από την ιστορία των κόμικς.
Χαρακτηριστικά του γνωρίσματα , το άσπρο του καπελάκι,η πίπα που κάπνιζε συνέχεια,τα υπερτροφικά του χέρια κάτω από τους αγκώνες που τα κοσμούσαν δυο τατουάζ με άγκυρες ( ένα σε κάθε χέρι) και η λατρεία του για το σπανάκι, που του χάριζε υπέράνθρωπη δύναμη.

Γεννήθηκε από την πένα του Elzie Crisler Segar και  έκανε την παρθενική του εμφάνιση στις 17 Ιανουαρίου του  1929 ,στην σειρά Thimble Theatre (το θέατρο της δαχτυλήθρας), του ίδιου σχεδιαστή, που κυκλοφορούσε απο το 1919 μέσα από της σελίδες  της νεοϋορκέζικης εφημερίδας Evening Journal,  έχοντας σαν βασικούς χαρακτήρες την Olive Oyl (Ελαιόλαδο),τον αδερφό της Castor Oyl (Καστορέλαιο)  - (γράφονται με y), τους γονείς τους Κόουλ και Νανά, όπως επίσης και τον τότε αρραβωνιαστικό της Χάρολντ  Χάμγκρέιβ.
Σε αυτή την σειρά λοιπόν ,που είχε σαν story τις περιπέτειες αυτής της οικογένειας θεατρίνων,  όταν αποφάσισαν να κάνουν ένα ταξίδι στα παράλια της Αφρικής, έκανε το ντεμπούτο του  ο Ποπάι ως καπετάνιος του πλοίου που θα τους πήγαινε εκεί.
Κατέχοντας όλα τα εφόδια, αυτός ο ναύτης έγινε η πρώτη φίρμα της σειράς που μετονομάστηκε αργότερα στο όνομα του. Αν και η σειρά θεωρούνταν επιτυχημένη μέχρι τότε, η προσθήκη του Ποπάι της χάρισε μια απρόσμενη και τεράστια επιτυχία.
Ο Elzie Crisler Segar που υπέγραφε τις δουλειές του πάντα με ένα πούρο (κάνοντας μια λογοπαικτική απόδοση του ονόματος του) με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε και άλλους χαρακτήρες  που ανέπτυξαν την υπόθεση και αγαπήθηκαν με την σειρά τους από το κοινό.
Ο πατέρας του Poopdeck Pappy, ο J.Wellington Wimpy  με την ακόρεστη πείνα για hamburger, ο Brutus, αιώνιος αντίπαλος και αντίζηλος του Ποπάι που ήθελε να κλέψει την καρδιά της αγαπημένης του Όλιβ Όιλ  και ο  Swee'pea, ένα μωρό που υιοθέτησαν  ο Ποπάι και η Όλιβ όταν το βρήκαν έξω από την πόρτα του σπιτιού τους.
Μετά τον θάνατο του σχεδιαστή, στις 13 Οκτωβρίου 1938, συνέχισαν την εικονογράφηση της σειράς του Popeye διάφοροι καλλιτέχνες, όπως ο Tom Sims και ο Bud Sagerdorf που πρόσθεσαν την δική τους πινελιά και κατάφεραν να  διατήρησουν την δημοτικότητά της.


Νομίζω πως πρέπει να αναφέρω σ' αυτό το σημείο το γεγονός πως οι πωλήσεις του σπανακιού στην Αμερική ανέβηκαν 83% χάρη στην δημοτικότητα της σειράς, κάτι που αναγνώρισαν οι σπανακοπαραγωγοί της Κρίσταλ Σίτι του Τέξας (μιας πόλης που βασίζει την οικονομία της στη παραγωγή σπανακιού) και το 1937 έστησαν άγαλμα  προς τιμήν του, σε μια από τις κεντρικότερες περιοχές της πόλης!! Να προσθέσω επίσης σε αυτό το σημείο, πως το 1938 ανακηρύχθηκε ως ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας ακόμη και τον Μίκυ Μάους!!


Εκτός από αγαπημένη φιγούρα κόμικ, αυτός ο ναύτης που αποκτούσε ατσαλένιες γροθιές και μπορούσε να κάνει  σχεδόν τα πάντα  κάθε φορά που κατανάλωνε μια κονσέρβα με σπανάκι, υπήρξε και ένα πολύ κερδοφόρο προϊόν. Έχει μεταφερθεί στον Κιν/φο το 1933 αλλά και το 1980 ενώ η μεταφορά του στην μικρή οθόνη ως cartoon, θα μπορούσε να πει κανείς πως έκανε την καριέρα του πιο ένδοξη σε σχέση με τις εφημερίδες. Στις 9 Νοεμβρίου του 2004 στο κανάλι FOX, έκανε την πρεμιέρα του το Animation film με τίτλο  Popeye's Voyage - Quest for Pappy, ενώ η Sony Pictures  έχει ανακοινώσει την κυκλοφορία ενός νέου Animation film, στις 26/9/14.


Έχει γίνει φυσικά video game (και μάλιστα σε αρκετούς τίτλους), ενώ ο Shigeru Miyamoto ήθελε να ονομάσει ως Popeye - the video game  το δημιούργημα του, αλλά δεν κατάφερε να πάρει τα εμπορικά δικαιώματα  για αυτό το ονόμασε Donkey Kong!!!!!


Οι εταιρείες Mezco Toyz και Kelly Toys παράγουν εδώ και δεκαετίες, παιχνίδια με την μορφή του. Από πλαστικές φιγούρες μέχρι λούτρινα κουκλάκια. Έχει γίνει αναψυκτικό, φλιπεράκι, σαπούνι μέχρι και ξυραφάκια.... Όταν κάτι είναι επιτυχία φυσικά και θα πουλήσει και με το παραπάνω...

Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε δει, ή έχουμε διαβάσει κάποια από τις περιπέτειες αυτού του φασαριόζου ναύτη με την χαρακτηριστική φωνή και σε όλους μας είναι γνώριμο το παρακάτω τραγούδι:



2 σχόλια:

  1. Poly kalo !!!!! Auto gia ton Donkey Kong den to iksera!!!!Exoume kati gia thn wonder woman?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο μέλλον φυσικά και θα έχουμε κάτι για την Wonder Woman και όχι μόνο.Ότι έχει σχέση με comics θα ανεβαίνει σε αυτό το blog.Ακόμα είμαστε στην αρχή.Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.Καλές γιορτές να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή