Dick Tracy

Σήμερα θα μιλήσω για έναν ήρωα των κομικς που τις προηγούμενες δεκαετίες μεσουρανούσε στο είδος των Detective Comics και οι μετέπειτα  χαρακτήρες του είδους, του οφείλουν πολλά αν σκεφτεί κανείς την αναγνωρισιμότητα και την δημοφιλία  που  προσέδωσε σε αυτό, ως προς το αναγνωστικό κοινό.
Μιλάω για έναν σκληροτράχηλο και αδιάφθορο μπάτσο,που χρησιμοποιούσε ωμή και αποτελεσματική βία ,ευφάνταστες τεχνικές και  προηγμένα για την εποχή gadgets για φέρει τους παράνομους ενώπιον της δικαιοσύνης.
Δημιούργημα της φαντασίας του Chester Gould, που συστήθηκε στους αναγνώστες τον Οκτώβριο του 1941 μέσα από τις σελίδες της Detroit  Mirror ενώ λίγο καιρό μετά, μετακόμισε στις σελίδες της New York News, εκεί όπου ουσιαστικά ξεκίνησε και η καριέρα του.Διευθυντής της New York News,ήταν ενας πρώην στρατιωτικός - ο Josef Paterson.Αυτός έδωσε και το όνομα στον ήρωα με το οποίο τον γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα  Dick Tracy, αφού ο σχεδιαστής του, είχε προτείνει το Plainclothes Tracy ,που στην Αμερικανική αργκό σημαίνει μυστικός αστυνομικός.
Σε αυτό το σημείο να αναφέρω πως από τον Οκτώβριο του 1929 ,από το οικονομικό κραχ δηλαδή, που είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην ανεργία εκατομμύρια πολίτες αλλά και να εκτοξευτούν τα ποσοστά της εγκληματικότητας σχεδόν σε όλες της πολιτείας της Αμερικής, το FBI αδυνατούσε να φέρεις εις πέρας την αποστολή του και κάποιος έπρεπε να διασώσει το κύρος και  την δημόσια εικόνα του.Με τον δικό της τρόπο λοιπόν αυτή η χάρτινη φιγούρα του μυστικού αστυνομικού που φορούσε πάντα την χαρακτηριστική κίτρινη καμπαρντίνα και το κίτρινο καπέλο,κατάφερε να επαναφέρει την εικόνα του νόμου στα μάτια του φοβισμένου μέσου Αμερικανού πολίτη.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την επιστήμη της εγκληματολογίας ,της Ιατροδικαστικής αλλά και όπως ανέφερα και παραπάνω, προηγμένα gadgets ,σε συνδυασμό με τον αδιάφθορο χαρακτήρα του και την αίσθηση του καθήκοντος που θα έκανε τα πάντα για να περάσει χειροπέδες στα χέρια των εγκληματιών κατάφερε να κερδίσει εκατομμύρια θαυμαστές αλλά και να βοηθήσει της δημόσιες σχέσεις του Ομοσπονδιακού γραφείου ερευνών!!!.
Για αυτό το λόγο ο τότε αρχηγός και για πολλούς ,ιδρυτής του FBI  J.Edgar Hoover παρασημοφόρησε τον δημιουργό του για τις προσφερθείσες πολύτιμες υπηρεσίες του!, ενώ του έδωσε και πρόσβαση στα αρχεία και στους μηχανισμούς που χρησιμοποιούσαν ,κάτι που είχε να σαν αποτέλεσμα να προσδώσει στο κόμικ, έναν πρωτοφανή για τα δεδομένα της εποχής ρεαλισμό.
Μαζί με την απροκάλυπτη ωμότητα που μπορούσε να διακρίνει κανείς μέσα απο τα καρέ του, δημιούργησαν ένα σκοτεινό σύμπαν , το σύμπαν του Dick Tracy.
Αν προσθέσεις και τους κακούς της υπόθεσης που χωρίς αμφιβολία είναι και το πιο ελκυστικό κομμάτι της πλοκής έχεις στα χέρια σου την συνταγή της επιτυχίας.
Οι κακοί μερικές φορές είναι τόσο μοχθηροί, για αυτό και φέρουν διάφορες  σωματικές παραμορφώσεις , σαν ένα βάρος που κουβαλούν από τις αμαρτίες που έχουν διαπράξει.Οι αλλόκοτες εμφανίσεις φυσικά έπρεπε να έχουν και αλλόκοτα ονόματα.Selbert Depool,PruneFace κ.α συμπλήρωναν το κακοποιό και θανατηφόρο φάσμα  της πλοκής.
Αν και πολλές φορές στα χέρια του Dick Tracy , έβρισκαν τον θάνατο που τους άξιζε...
Το 1980  η ένωση Mystery Writers Of America,  τίμησαν τον δημιουργό του με το ειδικό βραβείο Edgar Award.Έχει γίνει σειρά για το ραδιόφωνο ,για την τηλεόραση και φυσικά animation.Ενώ στον κιν/φο έχει βρεθεί αρκετές φορές με τελευταία μεταφορά το 1990 με πρωταγωνιστή τον Warren Beaty, κακό τον Al Pacino και ως ωραία της  υπόθεσης , την Madonna.....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου