Milo Manara

Στην επαρχία του Bolzano Luson,στην Ιταλία, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1945 έρχεται στην ζωή ,ένας από τους καλύτερους σκιτσογράφους των κόμικς και ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς ερωτικών Comics,  όλων των εποχών.Διάσημος παγκοσμίως για τον ερωτισμό που αποπνέουν τα έργα του .Μιλάω για τον Milo Manara  η Maurilio Manara όπως είναι το πραγματικό του όνομα.Ένας από τους σημαντικότερους και πιο πολυδιαβασμένους δημιουργούς της 9 τέχνης.

Σπούδασε αρχιτεκτονική και ζωγραφική και κάπου στο 1967 ανακαλύπτει τα κόμικς.Το 1969 δημοσιεύει για πρώτη φορά τη σειρά Genius (28 επεισόδια σύνολο )Την περίοδο 1971-73 φτιάχνει μαζί με τον σεναριογράφο F.Rubino , 48 ιστορίες της πειρατίνας Jolanda.
Το 1976 δημιουργεί το Scimmiotto, το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ( σενάριο Silviero Pisu) το οποίο βασιζόταν σε ένα κινέζικο μυθιστόρημα του 15ου αιώνα.Έχει πλέον σαν βασικό επάγγελμα τα κόμικς και δουλεύοντας παράλληλα σε διάφορα έργα,  δημιουργεί την σειρά με ήρωα τον Giuseppe Bergman.
Από το 1983 ασχολείται ασχολείται κυρίως με την δημιουργία ερωτικών κόμικς  και γνωρίζει τεράστια επιτυχία.Και όχι άδικα, μιας η απεικόνιση του  γυμνού γυναικείου σώματος από την πένα του μπορεί να σε κάνει να θες να ερωτοτροπήσεις με ένα κομμάτι χαρτί, όπως έχει  δηλώσει και ο Federico Fellini.Γνωστότερα άλμπουμ του είναι το Declic, πιο γνωστό στα ελληνικά ως Το κουμπί της (1983) το άρωμα του αοράτου (1986) και το candid camera (1988).
Πηγή έμπνευσης να ασχοληθεί με τα ερωτικά κόμικς ήταν οι περιπέτειες της sexy  Barbarella και όπως και ο ίδιος δηλώνει : Όταν διάβασα Barbarella την ίδια στιγμή ανακάλυψα ένα σύμπαν για μένα, για τις πιθανότητές μου, για τη δουλειά μου ... Τότε αποφάσισα ότι θα έκανα αυτή τη δουλειά...

Οι δημιουργίες του μαζί με τον κορυφαίο Hugo Pratt σαν σεναριογράφο, Ινδιάνικο καλοκαίρι(1983) και El Gaucho (1991) είναι το αποτέλεσμα δυο μεγαθήριον, ισχύς εν τη ενώσει που λένε και αξίζει να τα διαβάσεις, πραγματικά.Έχει σχεδιάσει - φιλοτεχνήσει αφίσες για τις ταινίες του Fellini (Intervista ) και ( Η φωνή του φεγγαριού) αλλά και ολόκληρο κόμικ - αφιέρωμα στο Ιταλό σκηνοθέτη με τίτλο (ταξίδι στο τουλούμ , του 1986)
Από τις τελευταίες του ερωτικές δουλειές αξίζει να τσεκάρει κάποιος τα Guiliveriana(1996) και  Kamasutra (1997)..Αν δεν κάνω λάθος το περιοδικό free πριν κάποια χρόνια κυκλοφορούσε με δώρο κάποια από τα άλμπουμ του.Αν και ιστορίες του έχουν κυκλοφορήσει από την Βαβέλ φυσικά  και το περιοδικό 9.
Έχει ξεπεράσει τα σύνορα της γηραιάς ηπείρου αφού έχει συνεργαστεί με κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες , όπως είναι η VERTIGO ,θυγατρική εταιρεία της DC  και η MARVEL .Μεταξύ 2004-2010 δημιουργεί τον τίτλο Borgias ( 4 επεισόδια) και από τότε οι ασχολίες του έχουν πολύπλευρο χαρακτήρα.Για παράδειγμα δημιουργεί storyboards για διαφημιστικές εταιρείες.
 Ταλαντούχος όσο λίγοι,παραγωγικότατος (έχει καταφέρει να καθιερωθεί και ως εικονογράφος) με σχέδιο , καθαρό και ρεαλιστικό έχει καταφέρει να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους υπηρέτες της 9 ΄τεχνης σε όλο τον κόσμο.Δεν φοβήθηκε να κοντραριστεί με την καθολική εκκλησία ,ούτε να πειραματιστεί επάνω στην δουλειά του.Τον Φεβρουάριου του 2009 του δόθηκε από την ακαδημία καλών τεχνών της Macerata   ο τίτλος του επίτιμου ακαδημαϊκού  ενώ  μόνο οι βραβεύσεις που έχει στην διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του ,τον τοποθετούν στους κορυφαίους του είδους.
Τρανό παράδειγμα πως το να δημιουργείς καρέ για χάρτινους ήρωες μπορεί να είναι και επάγγελμα...Για αυτό αν το χέρι σου πιάνει και πιστεύεις πως έχεις ταλέντο go for it...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου